Thursday, September 18, 2014

EZCEMA? Anak-anak atau anda sendiri? Jom kawal dengan Set Penjagaan Hygiene Shaklee

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi. Terutamanya, di kalangan bayi yang berumur antara 2 - 6 bulan. Kebanyakan kes, ia berterusan sehingga peringkat kanak-kanak. Salah satu jenis ezcema ialah "Atopic Dermatitis."
 
"Atopic" adalah satu masalah genetik yang akan menyebabkan daya tahan mekanisme pesakit menjadi abnormal dan kemudian mencetuskan simptom "oversensitivity."
 
Sungguhpun keadaan akan bertambah baik apabila kanak-kanak mencapai umur 6 tahun, kemungkinan masalah kulit eczema berkekalan sehingga dewasa akan berlaku.
 
Walaupun eczema bukan penyakit berjangkit, ia masih merupakan penyakit yang komplikasi yang sering menyebabkan keresahan dan ketidakselesaan pada pesakit.
 
 
 
Punca Eczema
Hingga kini, punca sebenar eczema masih belum dikenalpasti dengan sepenuhnya. Terdapat beberapa faktor dalaman dan luaran yang mencetuskan eczema seperti berikut:

Faktor-faktor Dalaman (Fizikal)
 • Ahli keluarga yang mempunyai sejarah yang mengalami penyakit eczema, asma atau allergi rhinitis.
 • Perubahan emosi yang ketara seperti keresahan dan stres.
 • Pemakanan dan minuman seperti alkohol, makanan tenusu, gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.
Faktor-faktor Luaran (Persekitaran)
 • Bahan-bahan iritasi: Asap rokok, bahan-bahan kimia, cuaca yang terlalu panas dan lembap atau di sebaliknya.
 • Alahan (Allergens): Sabun, syampu, serbuk bahan pencuci, kosmetik, kulat, debunga, haiwan peliharaan dan hama habuk rumah (house dust mites).
 
 
1) MEALSHAKES -Shaklee MealShakes merupakan minuman yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat.  selain itu ade 6 sebab kenapa anak anda perlu pada meal shakes :

 • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
 • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
 • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
 • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
 • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
 • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.


 
2) BASIC H PENCUCI SERBAGUNA -   Shaklee Basic H ini merupakan pencuci biodegradable dan tidak bertoksik yang pertama dikeluarkan oleh Shaklee pada 1960..bkn sahaja sangat efficient dalam menanggalkan sebarang bentuk kotoran, malah mampu menjadi first aid kepada semua termasuk mengurangkan suhu jika demam, merawat eczema dan gatal2 badan, menghilangkan kutu di rambut, dan seribu satu macam kegunaan lagi..untuk anak eczema, boleh mandikan anak dgn beberapa titis Basic H setiap kali mandi (mandi buih tuu..best..anak saya pun suka)..memang ternyata sgt membantu mengurangkan keradangan kulit akibat eczema.

3) HERBAL BLEND MULTIPURPOSE CREAM - Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki. Ianya dingin, bermentol dan tidak berminyak. Diperbuat daripada ekstrak herba semulajadi sari tumbuhan yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary. Ia tidak berminyak, sangat cepat meresap dalam kulit dan bertindak secara efective tanpa meninggalkan kesan tidak selesa terutama pada bayi dan kanak2..sgt berkesan dalam merawat ruam dan eczema.

 
SET ini insyaAllah mampu memberikan anak anda keselesaan dalam melakukan aktiviti harian. Bukan itu sahaja malah ia memudahkan anda dalam memberikan ank anda yang terbaik, memastikan persekitaran yang bersih, serta melembapkan kulit akibat eczema tersebut.

Perhatian! 
Sekiranya anak mengalami eczema ATOPIK, dilarang sama sekali untuk menggunakan Basic H dan Herbal cream atas sebab yang tertentu. Jadi pastikan jenis eczema anak-anak anda. Sila rujuk dengan doktor pakar kulit terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang suplemen.

Semoga anak bertuah kita di pelihara dan di beri kesihatan yang optimum!
 

 
 


Berminat nak cuba produk Shaklee?
 
 
Ekin - SMS/Whatsapp 019 373 9052
FB Page : Vitaminlovershop
COD AREA : Ampang Point, Ampang Park, KLCC, Wangsa Walk, Desa Pandan, Taman Maluri,Taman Nirwana,Tesco Ampang dan kwsn berhampiran
 
POS KE SELURUH MALAYSIA / BRUNIE / SINGAPORE mengikut charge yg ditetapkan oleh pihak pengeposan